ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ

Έθιμα, βιοποικιλότητα και γαστρονομία της περιοχής

Πανίδα

discover-1

Η πανίδα στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό χερσαίων, υδρόβιων και ιπτάμενων ασπονδύλων, αμφίβιων, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών. Όσον αφορά στα σπονδυλόζωα έχουν καταγραφεί συνολικά 197 είδη, ενώ οι υπάρχουσες μελέτες που αφορούν τα ασπόνδυλα είναι περιορισμένες και ως σήμερα παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ειδών που ζουν στα ενδιαιτήματα της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χλωρίδα

discover-2

Αν και η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, δεν έχει μελετηθεί εξονυχιστικά όσον αφορά τα είδη της χλωρίδας, από τις μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν, γνωρίζουμε ότι στην περιοχή φύονται περίπου 700 είδη φυτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παραδοσιακή Μουσική

discover-3

Το τραγούδι, η μουσική, ο χορός και το γλέντι συνιστούσαν κεντρικές δραστηριότητες της συλλογικής ζωής στις ορεινές κοινότητες της περιοχής των Τζουμέρκων. Κοινοτικές τελετουργίες και εορτασμοί συνέπιπταν με το αγροτικό ημερολόγιο προκειμένου να μνημονευτούν σημαντικές στιγμές του ατομικού και του συλλογικού βίου. Τα γλέντια που οργανώνονταν κατά τις περιόδους αυτές, με τη συμμετοχή των μουσικών […]

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τοπικά Προϊόντα

21

Τα παραδοσιακά γλυκά που παρασκευάζονται και προσφέρονται στις γιορτές είναι άριστης ποιότητας. Υπάρχουν γλυκά ταψιού, όπως ο μπακλαβάς ή το γλυκό με πέτρα (σπιτικό φύλλο), οι κουραμπιέδες, το ραβανί, ο χαλβάς, η μελαχροινή, το παντεσπάνι. Το μέλι, από τις πλέον θρεπτικές ουσίες, χρησιμοποιείται στα γλυκά αυτά και τους δίνει άρωμα. Υπάρχουν φυσικά και τα γλυκά […]

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ήθη & Έθιμα

123

Τσικνοπέμπτη Η Τσικνοπέμπτη είναι μία εβδομάδα πριν την Κυριακή της Αποκριάς, οπού χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, οι οικογενειακές συνάξεις και η μυρωδιά της τσίκνας από τα κρέατα που ψήνονται. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Κυριακή της Αποκριάς Την Κυριακή της Αποκριάς, όλοι ντύνονται Καρνάβαλοι και […]

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Γαστρονομία

17

Το λίπος του χοιρινού, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και μπαίνει στο καζάνι με ελάχιστο νερό. Με το βρασμό το νερό εξατμίζεται, και το ελαφρύ λίπος λιώνει. Μένει μόνο οτιδήποτε είναι στερεό, συγκεντρώσεις λίπους, κομμάτια δηλαδή στο μέγεθος του καρυδιού. Αυτά βγαίνουν από το καζάνι και φυλάσσονται ξεχωριστά. Οι χρήσεις πολλές. Τις βάζουν σε φαγητά για […]

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
wave

Developed by Developed by Dotsoft