Ιερά Μονή Κηπίνας

Ιερά Μονή Κηπίνας

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
Average:(average: 5 out of 5. Total: 1)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Ιερά Μονή Κηπίνας είναι ένα εντυπωσιακό μοναστήρι και προκαλεί δέος λόγω της θέσης του, διότι είναι χτισμένο μέσα σε απόκρημνο βράχο στα Βόρεια Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Το 1212 ο Μοναχός Γρηγόριος ξεκίνησε να χτίζει το μοναστήρι και το αφιέρωσε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της μονής οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν […]

Η Ιερά Μονή Κηπίνας είναι ένα εντυπωσιακό μοναστήρι και προκαλεί δέος λόγω της θέσης του, διότι είναι χτισμένο μέσα σε απόκρημνο βράχο στα Βόρεια Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες.

Το 1212 ο Μοναχός Γρηγόριος ξεκίνησε να χτίζει το μοναστήρι και το αφιέρωσε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της μονής οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί. Η Μονή γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση κατά τον 18ο αιώνα και οι μοναχοί της διακρίθηκαν για το κοινωνικό τους έργο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σύμφωνα με την παράδοση, στη Μονή λειτουργούσε κρυφό σχολειό, ενώ η σπηλιά που βρίσκεται στον βράχο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους κατοίκους της περιοχής. Τον 19ο αιώνα η μονή εγκαταλείφθηκε και το 1931 έγινε μετόχι της μονής Τσούκας.

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στον βράχο οδηγεί στη Μονή. Μετά το μονοπάτι υπάρχει μια ξύλινη γέφυρα. Το μονοπάτι είναι στην πλαγιά του βράχου και η κινητή κρεμαστή γέφυρα βρίσκεται πριν από την είσοδο, η οποία είναι κατεβασμένη για την προσέγγιση της Μονής.

Ο μικρός ναός της Μονής είναι κατάγραφος με αγιογραφίες πιθανόν του 17ου αιώνα. Το ρόλο της στέγης παίζει ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει έναν τέλειο θόλο. Το καθολικό έχει ως στέγη, επίσης, τον φυσικό βράχο. Το επιχρυσωμένο ξύλινο τέμπλο και οι εικόνες του Ιωάννη από τη Σαγιάδα είναι έργα του 18ου αιώνα. Τα κελιά είναι πλήρως ανακαινισμένα, διαμορφωμένα με ξύλινες προεκτάσεις και δημιουργούν εξαιρετικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα δύο επιπέδων, απόλυτα εναρμονισμένο με τον βράχο.

Η Ιερά Μονή εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, της Ζωοδόχου Πηγής.

Η επίσκεψή σας στην Ιερά Μονή Κηπίνας μπορεί να ξεκινήσει από τις 08:00 το πρωί έως τη δύση του ηλίου. Το μοναστήρι είναι μικρό και πολύ ιδιαίτερο λόγω τοποθεσίας. Η επίσκεψη και η ξενάγηση γίνεται με οδηγό από το χωριό, που έχει το κλειδί. Για το ημερολόγιο των λειτουργιών της θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη Μονή στο 2659061186.

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft