Λαογραφικά Μουσεία & Τοπική Κοινότητα Συρράκου

Λαογραφικά Μουσεία & Τοπική Κοινότητα Συρράκου

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
Average:(average: 3.56 out of 5. Total: 9)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι λάτρεις του ορεινού τουρισμού έχουν προορισμό το Συρράκο και τους Καλαρρύτες. Στα δυο χωριά στα Βόρεια Τζουμέρκα συνταιριάζουν αρμονικά τα πετρόχτιστα σπίτια με τη μοναδική φύση και τα βοσκοτόπια. Πηγαίνοντας στο Συρράκο, θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του. Όλα τα σπίτια είναι φτιαγμένα από το λευκό και το μαύρο σχιστολιθικό πέτρωμα της ορεινής αυτής […]

Οι λάτρεις του ορεινού τουρισμού έχουν προορισμό το Συρράκο και τους Καλαρρύτες. Στα δυο χωριά στα Βόρεια Τζουμέρκα συνταιριάζουν αρμονικά τα πετρόχτιστα σπίτια με τη μοναδική φύση και τα βοσκοτόπια. Πηγαίνοντας στο Συρράκο, θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του. Όλα τα σπίτια είναι φτιαγμένα από το λευκό και το μαύρο σχιστολιθικό πέτρωμα της ορεινής αυτής περιοχής με εξαιρετική μαεστρία. Κάνοντας περίπατο στο χωριό θα δείτε επίσης τα διατηρημένα αλώνια και καλύβες των ντόπιων. Όλο το ιστορικό χωριό είναι ξαναχτισμένο από ντόπιους, κυρίως ξενιτεμένους, και τους απογόνους τους, και παρουσιάζεται σαν ένα κινηματογραφικό σκηνικό εποχής. Από το χωριό θα εντυπωσιαστείτε από τις πλαγιές της κοιλάδας του ποταμού Άραχθου, οι οποίες παρουσιάζουν έντονες κλίσεις και καταλήγουν απότομα στην κοίτη του ποταμού. Αυτή η φυσική μορφολογία υποχρεώνει τους κατοίκους στην κατασκευή καλλιεργήσιμων αγρών σε αναβαθμίδες. Οι ξερολιθιές στις πλαγιές των βουνών, που αυτές συγκρατούν τους μικρούς κλήρους γεωργικής γης σε οικισμούς με μεγάλο υψόμετρο, συνιστούν την ίδια την ταυτότητα του χώρου, που παρουσιάζει μάλιστα και ξεχωριστό ενδιαφέρον από τη σκοπιά της πολιτισμικής οικολογίας.

Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται στο χωριό κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τον χειμώνα είναι ελάχιστοι και διατηρούν τις φιλόξενες ταβέρνες ανοιχτές κοντά στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

Το Συρράκο διαθέτει δυο λαογραφικά μουσεία. Η οικία του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη, που πλέον έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη, διαθέτει όλο τον εξοπλισμό ενός σπιτιού εποχής καθώς και κειμήλια του ποιητή. Υπάρχει επίσης εξοπλισμός οικιακής τυροκομίας και υφαντουργίας. Το αρχοντικό σπίτι της Ερμηνείας Φωτιάδου που έχει μετατραπεί εξίσου σε λαογραφικό μουσείο με κειμήλια 150 ετών ανεκτίμητης αξίας, διατηρεί ανέπαφα τα στοιχεία της τότε εποχής που η περιοχή άκμαζε από εμπόριο και κτηνοτροφία. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται έπιπλα, κεντήματα, υφαντά, φορεσιές, οικιακά σκεύη και φωτογραφίες.

Η είσοδος στα λαογραφικά μουσεία του Κώστα Κρυστάλλη και της Ερμηνείας Φωτιάδου είναι δωρεάν. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για τα μουσεία είναι το 26510-38490.

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft