Μνημείο Εύελπι Σκαρλάτου (Προφ. Ηλίας Ελληνικού)

Μνημείο Εύελπι Σκαρλάτου (Προφ. Ηλίας Ελληνικού)

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το μνημείο του Εύελπι, Σκαρλάτου Ρωσσέτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του ηρωικά μαχόμενος στους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους, βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, πλησίον του χωριού Ελληνικό, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων. Το μνημείο βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Ελληνικού. Θα το εντοπίσετε ερχόμενοι από τα Ιωάννινα, πριν εισέλθετε στο χωριό. Ο […]

Το μνημείο του Εύελπι, Σκαρλάτου Ρωσσέτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του ηρωικά μαχόμενος στους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους, βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, πλησίον του χωριού Ελληνικό, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων. Το μνημείο βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Ελληνικού. Θα το εντοπίσετε ερχόμενοι από τα Ιωάννινα, πριν εισέλθετε στο χωριό. Ο Σκαρλάτος Ρωσσέτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1892 και φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ο πατέρας του, Σωτήριος Ρωσσέτης, ήταν Ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού.

Κατά τους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους, ο Εύελπις Λοχίας Σκαρλάτος Ρωσσέτης μετέβη στα πεδία των μαχών Μπιζανίου και εκτελούσε τα καθήκοντα Υπασπιστή του Λοχαγού Σταύρου Ρήγα. Στη μάχη του Δεκεμβρίου, οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν από τις εξωτερικές περιμέτρους των οχυρώσεων του Μπιζανίου και την επόμενη ημέρα οι μάχες συνεχίζονταν καθώς οι Έλληνες προσέγγιζαν τα οχυρωματικά έργα σε απόσταση 500 μέτρων. Στις 5 Δεκεμβρίου 1912 πραγματοποιήθηκε επίθεση των Τούρκων κατά των Ελλήνων Ευζώνων. Κατά τον Λοχαγό Σταύρο Ρήγα, ο Σκαρλάτος Ρωσσέτης εθεάθη να λογχίζει τους Τούρκους κι όταν εκείνοι οπισθοχώρησαν ο νεαρός Εύελπις συνέχισε με τόλμη και ανδρεία και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της καταδίωξης. Σε μια στιγμή ανδρείας, ο Ρωσσέτης έσωσε τον Έλληνα σκοπό από έναν γιγαντόσωμο Τούρκο, αλλά οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν τη σκηνή και όρμησαν κατά πάνω τους με αποτέλεσμα οι δυο Έλληνες να πέσουν νεκροί. Ο Ρωσσέτης ήταν ο πρώτος εύελπις που άφησε την τελευταία του πνοή ηρωικά μαχόμενος για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, και για αυτό τον λόγο στις 5 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη του και του αποδίδεται ο ανάλογος φόρος τιμής.

Σήμερα στη θέση Προφήτη Ηλία, στην κορυφή της Αετορράχης, απέναντι από το Ελληνικό Ιωαννίνων, στο μέρος που φονεύθηκε και θάφτηκε ο Εύελπις, κατασκευάστηκε η προτομή του και ανακατασκευάστηκε ο Ιερός Ναός, το μικρό αυτό ξωκκλήσι που βρίσκεται εκεί δίπλα προς τιμήν του.

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft