Μνημείο μάχης Αετορράχης

Μνημείο μάχης Αετορράχης

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Μνημείο μάχης Αετορράχης βρίσκεται κοντά στο χωριό Αετορράχη, σε ένα προσβάσιμο ύψωμα, και κάθε χρόνο την 1 Δεκεμβρίου ή την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου κάτοικοι και φορείς τιμούν τους πεσόντες. Η συγκεκριμένη μάχη είναι μία από τις σημαντικότερες που δόθηκαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Την περίοδο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου οι Τούρκοι είχαν […]

Το Μνημείο μάχης Αετορράχης βρίσκεται κοντά στο χωριό Αετορράχη, σε ένα προσβάσιμο ύψωμα, και κάθε χρόνο την 1 Δεκεμβρίου ή την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου κάτοικοι και φορείς τιμούν τους πεσόντες. Η συγκεκριμένη μάχη είναι μία από τις σημαντικότερες που δόθηκαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Την περίοδο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει στην περιοχή, προκεχωρημένη γραμμή άμυνας, η οποία αποτελούσε μέρος της οχύρωσης των Ιωαννίνων. Στις 29 Νοεμβρίου 1912, δύο τάγματα ευζώνων και μια πυροβολαρχία, μετά από μάχη 30 ωρών, τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν και έτσι προχώρησαν τα ελληνικά στρατεύματα προς το Μπιζάνι.

Η μάχη Αετορράχης κράτησε περίπου εννέα ημέρες, από την 1η έως την 9η Δεκεμβρίου 1912 και η επικράτηση των ελληνικών στρατευμάτων ήταν καθοριστικής σημασίας για την συνέχεια που γράφηκε στο Μπιζάνι. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, υπάρχει ο ομώνυμος πίνακας σε χρωμολιθογραφία, ο οποίος παρουσιάζει το μέγεθος της μάχης με τίτλο «Η μεγάλη μάχη της Αετορράχης εν Ηπείρω και η καταπληκτική ανδρεία των Ευζώνων του 7ου και 10ου Τάγματος την 1η Δεκεμβρίου 1912» –«La grand bataille d’ Aetorrahi en Epire et le courage étonnant des Euzones, le 1/13 Décembre 1912».

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft