Μονή Μουχουστίου Πλάκας Ραφταναίων

Μονή Μουχουστίου Πλάκας Ραφταναίων

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Μοναστήρι Παναγίας της Μουχουστιώτισσας ή Μονή Πλάκας βρίσκεται ανάμεσα στη γέφυρα της Πλάκας και το χωριό Ραφταναίοι. Το μοναστήρι σύμφωνα με υπάρχουσα επιγραφή ανακαινίσθηκε το 1665. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα έγιναν το 1694 και περιλαμβάνουν σκηνές μαρτυρίων, παραβολών του Χριστού κ.ά. Ο ναός είναι μονόκλιτη σταυρεπίστεγη πλακοσκέπαστη θολωτή βασιλική με τρούλλο και χορούς κυκλικούς […]

Το Μοναστήρι Παναγίας της Μουχουστιώτισσας ή Μονή Πλάκας βρίσκεται ανάμεσα στη γέφυρα της Πλάκας και το χωριό Ραφταναίοι. Το μοναστήρι σύμφωνα με υπάρχουσα επιγραφή ανακαινίσθηκε το 1665. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα έγιναν το 1694 και περιλαμβάνουν σκηνές μαρτυρίων, παραβολών του Χριστού κ.ά. Ο ναός είναι μονόκλιτη σταυρεπίστεγη πλακοσκέπαστη θολωτή βασιλική με τρούλλο και χορούς κυκλικούς στις μακρές πλευρές του. Ο ναός κοσμείται επίσης με ξυλόγλυπτο επίχρυσο εντυπωσιακό τέμπλο. Σήμερα διασώζονται το καθολικό (σχεδόν ανέπαφο), ο κυρίως ναός και τμήμα του περιβόλου. Το μοναστήρι ήταν ενεργό και ακμαίο ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Στα παλαιότερα χρόνια είχε έντονη κοινωνική ζωή στον εξωτερικό του χώρο.

Στον χώρο γύρω από το μοναστήρι γινόταν τα παλαιότερα χρόνια μεγάλο παζάρι με ζωοπανήγυρη, το επονομαζόμενο «μουχούστι». Η γιορτή αυτή γινόταν στις 8 Σεπτεμβρίου και από τα παλιά χρόνια ονομαζόταν Χτωήμερο, διότι διαρκούσε οκτώ ημέρες. Εκείνα τα χρόνια, μέχρι το 1912, η Πλάκα, η Γέφυρα και το Μοναστήρι της ήταν το κεντρικό σημείο της περιοχής, για αυτό και το πανηγύρι διαρκούσε οκτώ ημέρες. Στη συγκεκριμένη γιορτή μεγάλοι και μικροί έμποροι συμμετείχαν και πουλούσαν χαλκώματα, τσαρούχια, μαλλιά, φουστανέλες, σκούφιες, σκούτινο ύφασμα και άλλα εμπορεύματα.

Γύρω από το μοναστήρι υπήρχαν πολλά κτήματα στην Άρτα και το Καλέντζι, στην απέναντι πλαγιά του Ξηροβουνίου, καθώς και κτήματα στο βουνό του Ματσουκίου. Αυτά τα κτήματα χρησιμοποιούνταν ως βοσκοτόπια για τα μικρά και τα μεγάλα ζώα. Παράλληλα το Μοναστήρι είχε πολλές ελιές στον γύρω χώρο, μεγάλο αμπέλι και εκατοντάδες μελίσσια, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του, καθώς και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Εάν βρεθείτε ως επισκέπτης στο Μοναστήρι στις 8 του Σεπτέμβρη, τότε θα χορέψετε στο μεγάλο αλώνι και θα ακούσετε από τους πανηγυριώτες ιστορίες και θάματα από τη ζωή και τις παραδόσεις του μοναστηριού τους. Το μοναστήρι δεν είναι επισκέψιμο τις υπόλοιπες ημέρες του έτους. Γεωγραφικά ανήκει και στα Γιάννενα και στην Άρτα. Εκκλησιαστικά όμως υπάγεται στην Άρτα. Για πληροφορίες και επίσκεψη στον χώρο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Ιερά Μητρόπολη Άρτας στο τηλέφωνο 2681027533 ή με τον ιερέα της περιοχής.

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft