Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
Average:(average: 5 out of 5. Total: 2)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» ιδρύθηκε το 2009 και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, που είναι η γενέτειρα του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη. Ένα μεγάλο διώροφο κτίριο κτισμένο με πέτρες, που ο γλύπτης επέλεξε ως φόρο τιμής στην περιοχή που μεγάλωσε. Η κατασκευή του Μουσείου υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από τον Ευεργέτη […]

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» ιδρύθηκε το 2009 και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, που είναι η γενέτειρα του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη. Ένα μεγάλο διώροφο κτίριο κτισμένο με πέτρες, που ο γλύπτης επέλεξε ως φόρο τιμής στην περιοχή που μεγάλωσε. Η κατασκευή του Μουσείου υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από τον Ευεργέτη Νικόλαο Μαντελόπουλο.

Ο επισκέπτης του Μουσείου θα απολαύσει μια ξενάγηση, η οποία περιέχει κάτι το μοναδικό. Τα έργα μιλούν για τον τόπο, την Ήπειρο και την ιστορία της. Οι δημιουργίες πηγάζουν μέσα από μνήμες που σημάδεψαν τον γλύπτη δίνοντας τροφή για τη δημιουργικότητά του. Το Μουσείο τιμάει τους ευεργέτες, το ψωμί, τη μάθηση και τους ταπεινούς της ζωής. Η θεματολογία των γλυπτών σχετίζεται με τους ανθρώπους του τόπου που είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μάστορες και η Ηπειρώτισσα μάνα.

Στο ισόγειο του Μουσείου συναντάμε προτομές και ορισμένα έργα. Ο κύριος χώρος του μουσείου είναι στον δεύτερο όροφο. Ανεβαίνοντας ξεκινάει η περιήγηση στο Μουσείο. Εντύπωση κάνει η αρμονική συνύπαρξη των ανακυκλώσιμων υλικών ή αντικειμένων δεύτερης χρήσης στα γλυπτά. Στις προθήκες του διαδρόμου εκτίθεται μια μοναδική σειρά από προπλάσματα μεταλλίων και νομισμάτων, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια 40 περίπου χρόνων. Έτσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα θέαμα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μουσείο της χώρας μας. Ιδιαίτερο θέμα και θέαμα είναι η τάξη με τους μαθητές, τα παλαιά θρανία, τον δάσκαλο και τους θεατές. Η «τάξη της μάθησης», όπως την ονομάζει ο γλύπτης. Εσωτερικά του Μουσείου θα εντοπίσουμε ακόμη τη βιβλιοθήκη καθώς και το πωλητήριο αναμνηστικών.

Εξωτερικά του Μουσείου, στην αυλή εκτίθενται 20 μεγάλα έργα από διάφορα υλικά (ορείχαλκος, μάρμαρο, ανοξείδωτο μέταλλο ή σίδερο), του ίδιου καλλιτέχνη αλλά και άλλων. Τα έργα αυτά δημιουργούνται στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου γλυπτικής που οργανώνεται στο μουσείο και λαμβάνει χώρα στο Ελληνικό από τις αρχές Αυγούστου ως τις αρχές του Σεπτέμβρη με συμμετοχές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Το μουσείο δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο και προσφέρεται ως χώρος εκπαιδευτικών επισκέψεων για σχολεία και πανεπιστήμια.

 

Ώρες λειτουργίας: Λειτουργεί όλες τις ημέρες, 09:30 – 15:00

Τηλέφωνο Μουσείου: 26510 89220 | E-mail: mca.papagiannis@gmail.com

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft