Νερόμυλος & Καταρράκτες Κλίφκης

Νερόμυλος & Καταρράκτες Κλίφκης

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μετά το Καστρί Καλεντζίου συναντάμε τον Νερόμυλο Κλίφκης. Η προσέγγισή του γίνεται από χωματόδρομο. Μέσα από τη γη, ανάμεσα από βράχους, στη χαράδρα του ποταμού Άραχθου, βγαίνει ορμητικά το κρυστάλλινο νερό της πηγής Κλίφκης. Στο σημείο υπάρχουν δύο σπηλιές, όπου από τη μια βγαίνει το νερό ενώ από την άλλη είναι ο χώρος διαμονής και […]

Μετά το Καστρί Καλεντζίου συναντάμε τον Νερόμυλο Κλίφκης. Η προσέγγισή του γίνεται από χωματόδρομο. Μέσα από τη γη, ανάμεσα από βράχους, στη χαράδρα του ποταμού Άραχθου, βγαίνει ορμητικά το κρυστάλλινο νερό της πηγής Κλίφκης. Στο σημείο υπάρχουν δύο σπηλιές, όπου από τη μια βγαίνει το νερό ενώ από την άλλη είναι ο χώρος διαμονής και προστασίας άγριων περιστεριών, πετροχελίδονων και νυχτερίδων.

Η πηγή βρίσκεται αρκετά ψηλά σε σχέση με τον ποταμό Άραχθο, περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια του και η ροή του είναι ορμητική με προσέγγιση το 1 κυβικό μέτρο ανά λεπτό. Αυτή η μεγάλη ροή νερού δημιουργεί έναν δυναμισμό. Παράλληλα, ο επισκέπτης διακρίνει τη δημιουργία ενός ουράνιου τόξου, αποτέλεσμα της πτώσης των σταγονιδίων νερού. Το νερό, η φύση, η δροσιά, οι ήχοι της περιοχής δημιουργούν μια εμπειρία μέσα στη φύση, την οποία μόνο στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί κάποιος να απολαύσει.

Το νερό της πηγής χρησίμευε στη λειτουργία του νερόμυλου. Στο σημείο λειτουργούσε μαντάνι, νεροτριβή και νερόμυλος. Το «μαντάνι», είναι ο ειδικός χώρος πλύσης με ξύλινους βραχίονες προκείμενου να μουλιάσουν οι καινούργιες βελέντζες και φλοκάτες, καθώς και άλλα ρούχα που απαιτούσαν κοπάνισμα. Ο Νερόμυλος είναι ένας αυθεντικός παραδοσιακός μύλος ξύλινης κατασκευής, με  πλάκες άλεσης (Μυλόπετρες). Η κάτω πέτρα είναι σταθερή ενώ η επάνω είναι περιστρεφόμενη και χρησιμοποιείται για την άλεση σιτηρών της περιοχής.

Ο μύλος δεν λειτουργεί πλέον, αλλά σίγουρα είναι εντυπωσιακός και δημιουργεί εικόνες εποχής.

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft