Νερόμυλος Ματσουκίου

Νερόμυλος Ματσουκίου

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο χωριό Ματσούκι, στο ποτάμι της Μαυριάς, συναντάμε τον νερόμυλο του χωριού. Ο νερόμυλος, μαζί με το μαντάνι και τη ντριστέλα αποτελούν κομμάτι του ναού της Αγίας Παρασκευής. Στο ισόγειο συναντάμε τον νερόμυλο που είναι ένα πέτρινο οικοδόμημα με στέγη από σχιστόλιθους. Εσωτερικά και στη βορειοανατολική πλευρά βρίσκεται ένα μικρό δωμάτιο για την παραμονή του […]

Στο χωριό Ματσούκι, στο ποτάμι της Μαυριάς, συναντάμε τον νερόμυλο του χωριού. Ο νερόμυλος, μαζί με το μαντάνι και τη ντριστέλα αποτελούν κομμάτι του ναού της Αγίας Παρασκευής. Στο ισόγειο συναντάμε τον νερόμυλο που είναι ένα πέτρινο οικοδόμημα με στέγη από σχιστόλιθους. Εσωτερικά και στη βορειοανατολική πλευρά βρίσκεται ένα μικρό δωμάτιο για την παραμονή του μυλωνά. Στον μύλο υπήρχε ένα υπόστεγο που ήταν για το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα των ζώων, αλλά έχει πλέον καταστραφεί. Κάτω από το δάπεδο του μύλου διακρίνεται καμάρα στην οποία είναι τοποθετημένη φτερωτή. Το νερό του ποταμού, διοχετευμένο από αυλάκι, έδινε ώθηση στη φτερωτή, η οποία με τη σειρά της προκαλούσε την ομαλή κυκλική κίνηση στις μυλόπετρες με σταθερή συχνότητα περιστροφής. Οι μυλόπετρες αποτελούνταν από δυο κυκλικές πέτρες, τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους τοποθετούνταν τα δημητριακά για άλεσμα.

Ο νερόμυλος έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και ο επισκέπτης μπορεί να δει σήμερα τις δύο μυλόπετρες με τις ξύλινες κάσες, όπου τοποθετούνταν προς άλεση αντίστοιχα τα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι) και το χοντρό αλάτι που χρησιμοποιούνταν στην τροφή των προβάτων. Το μαντάνι, είδος ξύλινης υδροκίνητης μηχανής, χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία των μάλλινων υφασμάτων. Το νερό διαρρέοντας ένα αυλάκι, διοχετευόταν σε έναν όρθιο ξύλινο σωλήνα και με την πίεση που αναπτυσσόταν έδινε κίνηση σε μία κάθετα τοποθετημένη φτερωτή (υδροτροχός), η οποία ενεργοποιούσε τέσσερα ξύλινα πόδια. Τα πόδια χτυπούσαν διαδοχικά επάνω στο ρούχο που ήταν απλωμένο σε μια στενόμακρη χοντρή σανίδα μήκους 2 μέτρων και πλάτους 80 εκατοστών.

Το μαντάνι είναι σε χρήση σήμερα. Η ντριστέλα, παραδοσιακή υπαίθρια νεροτριβή με ξύλινες δόγες (κυρτές σανίδες βαρελιού), βρίσκεται μπροστά και σε μικρή απόσταση από τον νερόμυλο, δίπλα στο μαντάνι. Μια ξύλινη κάναλη, σχεδόν κάθετη και ύψους 3,40 μέτρων διοχέτευε νερό στη ντριστέλα, το οποίο με περιστροφική δίνη έπλενε το ύφασμα, ώστε να γίνει πιο κυκλική η ύφανσή του. Οι ντριστέλες χρησιμοποιήθηκαν στο καθάρισμα και για την επεξεργασία μάλλινων υφαντών.

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft