Σπήλαιο Πραμάντων «Ανεμότρυπα»

Σπήλαιο Πραμάντων «Ανεμότρυπα»

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να προσθέσετε κάτι αγαπημένα σας η στα ταξίδια σας
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σπήλαιο «Ανεμότρυπα», ένα μοναδικό θέαμα στα έγκατα της γης. 60 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, τρία χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά το μοναδικό αυτό σπήλαιο. Η ανακάλυψη του σπηλαίου χρονολογείται κάπου στο 1960 και μέχρι σήμερα αξιοποιήθηκαν τα 270 μέτρα μήκους. Αμέσως μετά την […]

Σπήλαιο «Ανεμότρυπα», ένα μοναδικό θέαμα στα έγκατα της γης. 60 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, τρία χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά το μοναδικό αυτό σπήλαιο. Η ανακάλυψη του σπηλαίου χρονολογείται κάπου στο 1960 και μέχρι σήμερα αξιοποιήθηκαν τα 270 μέτρα μήκους.

Αμέσως μετά την είσοδο του σπηλαίου, ο διάδρομος οδηγεί στον Πρώτο Θάλαμο μήκους 17 μέτρων, διακοσμημένο με όμορφους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες που φτάνουν ως το δάπεδο. Αριστερά διανοίγεται ο Θάλαμος του Ποταμού. Η σκάλα οδηγεί από τον καταστόλιστο στενό διάδρομο στη Μεγάλη Σάλα με ύψος 6 μέτρα και διάκοσμο από σχηματισμούς λαμπάδων, τον Καταρράκτη και την Γκρίζα Λιμνούλα. Η διπλή σκάλα στη συνέχεια οδηγεί στο Θάλαμο της Λευκής Λιμνούλας, πίσω από σειρά σταλαγμιτών. Ακολουθούν τα 52 μέτρα του Διαδρόμου του Πλούτου με τον πιο εντυπωσιακό πολύχρωμο στολισμό. Ο διάδρομος οδηγεί στον Θάλαμο της Κόκκινης Λίμνης. Κλιμακωτές λιθωματικές λεκάνες δέχονται τα τρεχούμενα νερά της λίμνης που, μαζί με λεπτότατα -σε σύνθεση- σταλακτικά στολίδια, δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Στη συνέχεια διανοίγεται ένας κατηφορικός διάδρομος, που χωρίζεται στα δύο από τεράστιο ογκόλιθο. Αριστερά του βρίσκεται μια ακόμη θαυμάσια λιμνούλα. Δεξιά, το δάπεδο καλύπτεται από ροόμορφα λιθώματα, που πάνω τους κυλούν τα λίγα νερά της Κόκκινης Λίμνης. Καταλήγουν στο τελευταίο -πολύ κατηφορικό- προσιτό τμήμα του σπηλαίου, από όπου ακούγεται στο βάθος η βοή του νερού του ποταμού.

Οι ώρες λειτουργίας του σπηλαίου είναι 10:00-16:00 και λειτουργεί κάθε μέρα. Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση σε ένα υπόγειο ποτάμι εσωτερικά του σπηλαίου, διάρκειας 20 με 25 λεπτών. Η έξοδος του σπηλαίου είναι και η είσοδος του. Το εισιτήριο επίσκεψης κοστίζει €3 για τους ενήλικες και €2 για τους ανήλικους. Το σπήλαιο είναι υπό την εποπτεία και λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων.

Στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου υπάρχει καφετέρια με υποδομή για ξεκούραση και χαλάρωση.

Για πληροφορίες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις ξεναγήσεις του Σπηλαίου στα τηλέφωνα 2659061516 ή 6958054441.

Σημείο στο χάρτη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

GOOGLE MAPS

Σχόλια

wave

Developed by Developed by Dotsoft