Η επίσκεψη στους Καλαρρύτες περιλαμβάνει την περιήγηση στο Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο του πετρόχτιστου πρώην δημοτικού σχολείου, στο κέντρο του χωριού. Γνωστοί χρυσοχόοι προέρχονται από το συγκεκριμένο οικισμό, όπως ο Βούλγαρης (Bulgari). Στην έκθεση θα συναντήσετε τον εργαλειακό εξοπλισμό της παραδοσιακής αργυροτεχνίας αλλά και της εξέλιξης της αργυροχοϊκής τεχνολογίας στο […]
Η επίσκεψη στους Καλαρρύτες περιλαμβάνει την περιήγηση στο Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο του πετρόχτιστου πρώην δημοτικού σχολείου, στο κέντρο του χωριού. Γνωστοί χρυσοχόοι προέρχονται από το συγκεκριμένο οικισμό, όπως ο Βούλγαρης (Bulgari).
Στην έκθεση θα συναντήσετε τον εργαλειακό εξοπλισμό της παραδοσιακής αργυροτεχνίας αλλά και της εξέλιξης της αργυροχοϊκής τεχνολογίας στο πέρασμα του χρόνου. Στη συνέχεια θα εντυπωσιαστείτε με τα τελικά προϊόντα της αργυροτεχνίας, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της Καλαρρυτινής τέχνης. Τα εκθέματα που θα συναντήσετε είναι από τη χρονική περίοδο μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε δυο θεματικές ενότητες: η πρώτη αίθουσα φιλοξενεί διάφορα μηχανήματα επεξεργασίας του μετάλλου, μαζί με τα συνοδά εξαρτήματά τους, και τα εργαλεία των τεχνιτών. Η δεύτερη αίθουσα στεγάζει τα προϊόντα της Καλαρρυτινής αργυροτεχνίας, στην τελική τους μορφή. Τα εκθέματα που θαυμάζει ο επισκέπτης είναι αντικείμενα οικιακής χρήσης και διακόσμησης, κοσμήματα συρματερά, χυτά και με την τεχνική του niello (σαβάτι), εξαρτήματα παραδοσιακών ενδυμασιών, είδη προσωπικής χρήσης και είδη καπνιστού, εκκλησιαστικά είδη, κ.ά..
Οι Καλαρρύτες βρίσκονται στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Εσωτερικά, ο οικισμός έχει υπέροχα αρχοντικά με γραφικά καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, περικαλλείς βρύσες, όλα τους αριστουργήματα της τέχνης και της πέτρας και ξεχωριστά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Οι γιορτές στην περιοχή είναι συχνές και συνοδεύονται πάντα με μουσική και χορό. Τα τέσσερα βασικά μουσικά όργανα είναι το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο και το ντέφι. Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός, είναι άρρηκτα δεμένα με τον ορεινό χώρο και την επαγγελματική ιδιότητα. Οι σημαντικές γιορτές και τα ανταμώματα είναι:
- Της Ζωοδόχου Πηγής (την Παρασκευή μετά το Πάσχα) στην Κηπίνα
- Της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου)
- Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ναό του Αγίου Νικολάου (15 Αυγούστου)
- Του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου)
- Εθνική Εορτή: το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου κάθε έτους «Διήμερο μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης»