Ο Κατσαντώνης έμεινε στην ιστορία για τον ηρωισμό του. Ο ήρωας πέρασε από τα Άγραφα στα Τζουμέρκα από όπου ήταν η μητέρα του (κοινότητα Πετροβουνίου). Πηγαίνοντας προς τη μητέρα του, οι Τούρκοι πιάσανε τον άρρωστο Κατσαντώνη. Ο Κατσαντώνης κρυβόταν σε διάφορα σημεία του βουνού. Ο προεπαναστατικός ήρωας παρέμεινε στη σπηλιά της Ηπείρου μέχρι τη σύλληψή […]
Ο Κατσαντώνης έμεινε στην ιστορία για τον ηρωισμό του. Ο ήρωας πέρασε από τα Άγραφα στα Τζουμέρκα από όπου ήταν η μητέρα του (κοινότητα Πετροβουνίου). Πηγαίνοντας προς τη μητέρα του, οι Τούρκοι πιάσανε τον άρρωστο Κατσαντώνη. Ο Κατσαντώνης κρυβόταν σε διάφορα σημεία του βουνού. Ο προεπαναστατικός ήρωας παρέμεινε στη σπηλιά της Ηπείρου μέχρι τη σύλληψή του από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1808. Η άδοξη σύλληψη του Κατσαντώνη και του αδερφού του στη Σπηλιά τους και η μεταφορά τους στον Αλή Πασά στα Ιωάννινα υπήρξαν σύμβολο θυσίας και ηρωισμού στον βωμό της πολυπόθητης λευτεριάς.
Στη σπηλιά σήμερα πάνω σε πέτρινο τοιχίο βρίσκεται μια μαρμάρινη πλάκα με φωτογραφία του Κατσαντώνη που αναγράφει στο κάτω μέρος «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ – ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1808».