Τοπικά Προϊόντα – Γλυκά ταψιού και κουταλιού
Τα παραδοσιακά γλυκά που παρασκευάζονται και προσφέρονται στις γιορτές είναι άριστης ποιότητας. Υπάρχουν γλυκά ταψιού, όπως ο μπακλαβάς ή το γλυκό με πέτρα (σπιτικό φύλλο), οι κουραμπιέδες, το ραβανί, ο χαλβάς, η μελαχροινή, το παντεσπάνι. Το μέλι, από τις πλέον θρεπτικές ουσίες, χρησιμοποιείται στα γλυκά αυτά και τους δίνει άρωμα. Υπάρχουν φυσικά και τα γλυκά […]
Τοπικά Προϊόντα – Ψωμί
Στα Τζουμέρκα το είδος του ψωμιού είχε να κάνει με το αλεύρι (καθάριο ή μπομπότα) και με τον τρόπο του ζυμώματος και του ψησίματος. Το κυρίως ψωμί ήταν η μπομπότα, που ως και το 1975 επικρατούσε του σταρένιου. Η μπομπότα ως αλεύρι είναι μαλακό και σκληρό ανάλογα με την ποικιλία του καλαμποκιού, από ξερικό ή […]
Τοπικά Προϊόντα – Τσίπουρο
Δημοφιλές οινοπνευματώδες ποτό. Γίνεται από σταφύλι, από μούρο, από ξηρούς καρπούς και βέβαια έχει τις γευστικές ιδιαιτερότητες του υλικού που μπήκε στον αποστακτήρα.
Τοπικά Προϊόντα – Λικέρ από κράνα
Τα κράνα είναι θάμνοι που φυτρώνουν στα ορεινά και κάνουν καρπούς οβάλ μεγέθους περίπου 1,5-3 εκατοστών, που στην ωριμότητά τους είναι βαθύ πορτοκαλί. Ο καρπός συλλέγεται και μπαίνει σε μεγάλη γυάλα με ζάχαρη και αλκοόλ (χρησιμοποιούν τοπικά τσίπουρα).