Τσικνοπέμπτη Η Τσικνοπέμπτη είναι μία εβδομάδα πριν την Κυριακή της Αποκριάς, οπού χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, οι οικογενειακές συνάξεις και η μυρωδιά της τσίκνας από τα κρέατα που ψήνονται. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Κυριακή της Αποκριάς Την Κυριακή της Αποκριάς, όλοι ντύνονται Καρνάβαλοι και […]
Τσικνοπέμπτη
Η Τσικνοπέμπτη είναι μία εβδομάδα πριν την Κυριακή της Αποκριάς, οπού χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, οι οικογενειακές συνάξεις και η μυρωδιά της τσίκνας από τα κρέατα που ψήνονται. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.
Κυριακή της Αποκριάς
Την Κυριακή της Αποκριάς, όλοι ντύνονται Καρνάβαλοι και βγαίνουν στις πλατείες από το μεσημέρι. Ο Δήμος σε συνεργασία με τους Συλλόγους διοργανώνουν στις πλατείες δωρεάν γίδα βραστή και κρασί για όλους. Την ημέρα της Αποκριάς στις πλατείες ακολουθούν ο βλάχικος γάμος, το γαϊτανάκι, το κάψιμο του Καρνάβαλου και γλέντι μέχρι πρωίας.
Βλάχικος γάμος
Είναι κωμική αναπαράσταση του βλάχικου γάμου, όπως αυτός γινόταν παλιότερα. Σκηνές που προκαλούν γέλιο είναι το πηγαινέλα των προξενητάδων στους υποψήφιους συμπέθερους, η κουβέντα για την προίκα, τα τελειώματα με την αλλαγή των δακτυλιδιών, οι προετοιμασίες για το γάμο, το «μπαρμπέρισμα του γαμπρού», η τελετή του γάμου και φυσικά τα επακόλουθα της πρώτης γαμήλιας νύχτας του ζευγαριού. Τελειώνει με φαγοπότι και χορό, συνοδεία δημοτικής ορχήστρας.
Γαϊτανάκι
Είναι τεχνικό χορευτικό παιχνίδι με πανάρχαιες ρίζες. Χορεύεται συνήθως από αγόρια και κορίτσια που πλέκουν κορδέλες (γαϊτάνια) σε ένα ξύλινο κοντάρι με τη συνοδεία μουσικής. Ο επικεφαλής της παρέας με μια σφυρίχτρα δίνει το παράγγελμα για πλέξιμο και ξετύλιγμα. Παίζεται (χορεύεται) στους δρόμους, στις πλατείες και σε κοινόχρηστους γενικά χώρους.
Κάψιμο του Καρνάβαλου
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Κυριακή την Τυρινή το βράδυ, είθισται να καίγεται ο Βασιλιάς Καρνάβαλος. Με το άναμμα της φωτιάς και το κάψιμο του Καρνάβαλου ξορκίζονται τα πνεύματα και θεωρείται ότι καίγονται τα πάθη, το μίσος, η κακία και η εχθρότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Το άναμμα της φωτιάς κατά την περίοδο της αποκριάς, όπως υποστηρίζει η Λαογραφία, στηρίζεται στη μαγική δύναμη της φωτιάς κι έχει σχέση με τη μετάβαση από τη χειμωνιάτικη στην ανοιξιάτικη περίοδο.
Κούλουμα – πέταγμα χαρταετού
Η Καθαρά Δευτέρα είναι μετά την Κυριακή της Αποκριάς. Είναι πανελλήνιο έθιμο και συμβολίζει το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Χαρακτηρίζεται από την ομαδική έξοδο προς την εξοχή, φαγοπότι με νηστήσιμα εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού. Συνήθως, σε όλα τα χωριά διοργανώνονται Κούλουμα είτε σε πλατείες είτε σε άλλους χώρους από τους τοπικούς συλλόγους, αλλά και τον Δήμο, με παροχή δωρεάν νηστίσιμων εδεσμάτων (φασολάδα, ελιές, χαλβάς). Μετά το γεύμα, σειρά έχει το πέταγμα του χαρταετού, γλέντι και χορός.