Υλικά 1 κουνέλι 1½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρι) 1 σκελίδα σκόρδο 1 ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι ⅓ κούπας ελαιόλαδο 1 συσκευασία κονκασέ τομάτα ή 2 φρέσκιες τομάτες 4 κουταλιές της σούπας πελτέ (αν έχουμε χειροποίητο ακόμα καλύτερα) 1 κούπα ξίδι για το μαρινάρισμα του κουνελιού 2 ποτήρια κρασί κόκκινο ξηρό 4 φύλλα δάφνη 2 ξυλαράκια κανέλα […]
Υλικά
1 κουνέλι
1½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρι)
1 σκελίδα σκόρδο
1 ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι
⅓ κούπας ελαιόλαδο
1 συσκευασία κονκασέ τομάτα ή 2 φρέσκιες τομάτες
4 κουταλιές της σούπας πελτέ (αν έχουμε χειροποίητο ακόμα καλύτερα)
1 κούπα ξίδι για το μαρινάρισμα του κουνελιού
2 ποτήρια κρασί κόκκινο ξηρό
4 φύλλα δάφνη
2 ξυλαράκια κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Ελάχιστη ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες και το βάζουμε μέσα σε μπολ με 4 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι κρασί και 1 κούπα ξίδι, 2 φύλλα δάφνης (σπάμε το ένα), αλατοπίπερο. Το αφήνουμε 20 λεπτά έως 3 ώρες (δεν χρειάζεται όλη νύχτα). Εντωμεταξύ, βράζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ακαθάριστα. Τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε. Καθαρίζουμε και το σκόρδο. Στραγγίζουμε το κουνέλι και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κουνέλι και το ροδίζουμε ολόγυρα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαραίνουμε κι αυτό. Σβήνουμε με 1 ποτήρι κρασί. Προσθέτουμε την τομάτα (πελτέ και κονκασέ). Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Μην παραμαλακώσει όμως, γιατί θα βράσει και με τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο επιπλέον αλατοπίπερο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και, αν χρειάζεται, επιπλέον νερό, και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να ετοιμαστεί το κρέας. Από την ώρα που θα μπει το κοκκάρι χρειάζεται περίπου 50-60 λεπτά βράσιμο σε σιγανή φωτιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια ανακατεύουμε, αλλά με την κατσαρόλα, όχι με κουτάλα, για να μην σπάσουν τα κρεμμύδια και ξεψαχνιστεί το κρέας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο, αλλά ελαφρύ, στιφάδο.