Γαστρονομία -Αρνάκι φρικασέ

Γαστρονομία -Αρνάκι φρικασέ

Υλικά  1½ κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο 4 μεγάλα μαρούλια 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ¾ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ¼ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 1 κ.σ. αλεύρι Αλάτι, πιπέρι Για το αυγολέμονο: 3 αυγά Χυμό από 2 λεμόνια [*] Ζωμό από το φαγητό 1 κ.γ. κορν φλάουερ (προαιρετικά) Εκτέλεση […]

Υλικά 
1½ κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
4 μεγάλα μαρούλια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
¾ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
3 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια [*]
Ζωμό από το φαγητό
1 κ.γ. κορν φλάουερ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μερίδες το αρνάκι, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει καλά. Τρίβουμε το ξερό κρεμμύδι. Πλένουμε καλά και κόβουμε σε ροδελίτσες τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια, τα «ζεματάμε» για 2 λεπτά σε κοχλαστό νερό και τα σουρώνουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές το κρέας. Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Στο ίδιο λάδι βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τριμμένο ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Ξαναβάζουμε μέσα το σοταρισμένο κρέας, πασπαλίζουμε παντού με το αλεύρι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1½ ποτήρι ζεστό νερό (να σκεπάζεται με νερό το φαγητό) σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού αν χρειαστεί. Μόλις μαλακώσει το κρέας προσθέτουμε τα μαρούλια, τον μισό άνηθο και τον μισό μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για να σκεπαστούν τα μαρούλια με τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο και μαϊντανό και βράζουμε για 10-15 περίπου λεπτά ακόμα.
Για πλούσιο αυγολέμονο με μαρέγκα: Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πηχτή μαρέγκα. Ενώνουμε τους κρόκους με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, για να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και εναλλάξ με ζουμί από την κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα αδειάζουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα. Κρατώντας την από τα δύο χερούλια την αναδεύουμε, την ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ μας είναι έτοιμο.
Για ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με κρόκους: Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού. κορν φλάουερ διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Κατόπιν, συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών εναλλάξ με το ζουμί από το φαγητό, μέχρι να γίνει το αυγολέμονο αρκετά χλιαρό. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε αμέσως με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κόψει το αυγό και να μην κολλήσει το φαγητό.

wave

Developed by Developed by Dotsoft