Ήθη & Έθιμα – Καγκελάρι

Ήθη & Έθιμα – Καγκελάρι

Το Καγκελάρι είναι στρωτός χορός και χορεύεται, χωρίς όργανα, στα χωριά των Τζουμέρκων τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μόνο με τραγούδι από πολλούς, νέους και γέρους, αγόρια και κορίτσια. Είναι καθολικός χορός, γιατί συνηθίζεται να μετέχουν σε αυτόν πολλοί κάτοικοι του χωριού. Οι χορευτές, κρατημένοι αγκαζέ, εκτελούν συγχρόνως τις ίδιες κινήσεις, δηλαδή ένα βηματάκι ολοκληρωμένο εμπρός με […]

Το Καγκελάρι είναι στρωτός χορός και χορεύεται, χωρίς όργανα, στα χωριά των Τζουμέρκων τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μόνο με τραγούδι από πολλούς, νέους και γέρους, αγόρια και κορίτσια.
Είναι καθολικός χορός, γιατί συνηθίζεται να μετέχουν σε αυτόν πολλοί κάτοικοι του χωριού. Οι χορευτές, κρατημένοι αγκαζέ, εκτελούν συγχρόνως τις ίδιες κινήσεις, δηλαδή ένα βηματάκι ολοκληρωμένο εμπρός με το αριστερό πόδι και επιστροφή με το δεξί στη γραμμή της εκκίνησης, όχι βέβαια και στο ίδιο σημείο. Το Καγκελάρι και το τραγούδι του «Τέτοια ώρα ήταν εχτές και παραπροχτές…». Χορεύεται ύστερα από έναν άλλο στρωτό χορό, με τα ίδια βηματάκια, την Κωστηλάτα.
Τα πιο ξακουστά Καγκελάρια γίνονται στα χωριά Αθαμάνιο, Μελισσουργούς και Θεοδώριανα.

wave

Developed by Developed by Dotsoft