Γαστρονομία – Λαχανόπιτα

Γαστρονομία – Λαχανόπιτα

Υλικά Για το φύλλο 500 γραμμάρια αλεύρι 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση 1½ κιλό φρέσκα χόρτα της αρεσκείας μας 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 3 αυγά 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Ετοιμάζουμε τη […]

Υλικά

Για το φύλλο
500 γραμμάρια αλεύρι
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση
1½ κιλό φρέσκα χόρτα της αρεσκείας μας
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
3 αυγά
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και προσθέτουμε τα χόρτα, για να τα ζεματίσουμε για 2 λεπτά. Σουρώνουμε τα χόρτα, τα στύβουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε μισό φλιτζάνι από το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα χόρτα, και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά, για να σοταριστούν ελαφρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε το φύλλο
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Φτιάχνουμε την πίτα
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί. Στρώνουμε το ένα φύλλο, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά από το ταψί. Το λαδώνουμε και από πάνω του απλώνουμε άλλο ένα φύλλο. Τοποθετούμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με το κουτάλι, για να καλύπτει όλη την επιφάνεια. Από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε και τελειώνουμε με το τέταρτο φύλλο. Το αλείφουμε με λάδι, χαράζουμε απαλά τα κομμάτια με ένα μαχαίρι και τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα.

wave

Developed by Developed by Dotsoft