Ήθη & Έθιμα – Πάσχα

Ήθη & Έθιμα – Πάσχα

Το Πάσχα (ονομάζεται και Λαμπρή ή Πασχαλιά) θεωρείται από πολλούς η πιο σημαντική γιορτή του έτους στην Ελλάδα. Τη Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και, τελικά, η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, ενώ ο περισσότερος κόσμος νηστεύει. Τα Τζουμέρκα τηρούν πιστά τα έθιμα της Λαμπρής: τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται κόκκινα […]

Το Πάσχα (ονομάζεται και Λαμπρή ή Πασχαλιά) θεωρείται από πολλούς η πιο σημαντική γιορτή του έτους στην Ελλάδα. Τη Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και, τελικά, η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, ενώ ο περισσότερος κόσμος νηστεύει.
Τα Τζουμέρκα τηρούν πιστά τα έθιμα της Λαμπρής: τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται κόκκινα τα αυγά και ψήνονται τα πασχαλινά κουλουράκια, τα κορίτσια πηγαίνουν στην εκκλησιά και στολίζουν τον Επιτάφιο με πολύχρωμα άνθη.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τα παιδιά λένε παραδοσιακά κάλαντα, στα περισσότερα σπίτια νηστεύουν ακόμη και από λάδι, για αυτό τρώνε τα «αλευρωμένα λάχανα», τα οποία είναι μία σούπα από αλεσμένες τρυφερές κορφάδες τσουκνίδας με καλαμποκίσιο αλεύρι. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαζεύεται όλο το χωριό στην εκκλησία και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, όπου όλοι τον ακολουθούν κρατώντας στα χέρια αναμμένα κεριά.
Το Μεγάλο Σάββατο γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα μοιράζεται το Άγιο Φως στις λαμπάδες και στις 12 τα μεσάνυχτα ακριβώς ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη». Αφού τελειώσουν οι χαιρετισμοί, όλοι κουβαλάνε με τις λαμπάδες τους το Άγιο Φως στο σπίτι και η οικογένεια μαζεύεται για να γευτεί την παραδοσιακή μαγειρίτσα, μία σούπα με αρνίσια εντόσθια, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο.
Η Κυριακή του Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής: από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στη σούβλα, ενώ γύρω από το εορταστικό τραπέζι γλεντούν οικογένεια και φίλοι με τραγούδια και χορό. Το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι τσουγκρίζουν τα πασχαλινά αυγά και απολαμβάνουν το πλούσιο γεύμα.

wave

Developed by Developed by Dotsoft