Γαστρονομία – Τσιγαρίδες
Το λίπος του χοιρινού, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και μπαίνει στο καζάνι με ελάχιστο νερό. Με το βρασμό το νερό εξατμίζεται, και το ελαφρύ λίπος λιώνει. Μένει μόνο οτιδήποτε είναι στερεό, συγκεντρώσεις λίπους, κομμάτια δηλαδή στο μέγεθος του καρυδιού. Αυτά βγαίνουν από το καζάνι και φυλάσσονται ξεχωριστά. Οι χρήσεις πολλές. Τις βάζουν σε φαγητά για […]
Γαστρονομία – Κατσικίσια κεφτεδάκια με σπιτικό τραχανά
Υλικά για 8 πιάτα ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά ½ κιλό κατσικίσιο κιμά 2 κρεμμύδια Αλάτι, πιπέρι ½ κιλό ψωμί μουλιασμένο Τριμμένη τομάτα Τριμμένη φρυγανιά 250 γραμμάρια τραχανά Εκτέλεση Ανακατεύουμε τους κιμάδες, με το τριμμένο κρεμμύδι, το μουλιασμένο ψωμί, το αλάτι και το πιπέρι. Αν έχει πολλά υγρά συμπληρώνουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Πλάθουμε κεφτέδες και […]
Γαστρονομία – Αγριογούρουνο με σάλτσα κάστανο
Υλικά για 6 μερίδες «μπαμπάτσικες» 2 κιλά αγριογούρουνο 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι 2 ποτήρια ροζέ κρασί 2 κουταλιές της σούπας μέλι 1 κιλό κάστανα Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Φύλλα δάφνης Εκτέλεση Στη χύτρα ταχύτητος ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά, εκτός από τα κάστανα. Από τη […]
Γαστρονομία – Χοιρινή τηγανιά
Υλικά συνταγής 500 γραμμάρια χοιρινό φιλέτο «ψαρονέφρι», κομμένο σε μέτριους κύβους 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ½ ποτήρι κρασιού βαλσάμικο ξίδι 1 κ.σ. μαργαρίνη 5 κ.σ. ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 έτοιμο ζωμό κότας [κύβο] διαλυμένο σε 1 ποτήρι ζεστό νερό Αλάτι, […]
Γαστρονομία – Φασόλια γίγαντες
Υλικά ½ κιλό φασόλια γίγαντες 3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 2 καρότα ψιλοκομμένα σε φέτες ½ κ.γ. φρέσκο βασιλικό 300 ml ελαιόλαδο Αλάτι και κόκκινο πιπέρι 500 γραμμάρια τοματάκι για κοκκινιστά 300 ml νερό από αυτό που έβρασαν τα φασόλια Εκτέλεση Μουσκεύουμε τα φασόλια από το βράδυ και, αφού ξυπνήσουμε, τα βάζουμε στη χύτρα να […]
Γαστρονομία – Φασολάκια φρέσκα
Υλικά 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 κ.σ. πελτέ τομάτας 4-5 ώριμες τομάτες (ή μία κονσέρβα τοματάκια) 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα Αλάτι, πιπέρι 1 κιλό φρέσκα πράσινα φασολάκια καθαρισμένα 3 σκελίδες σκόρδο ½ ματσάκι μαϊντανό 3 μεγάλες πατάτες Εκτέλεση Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια από τα νεύρα τους (τις πλαϊνές ίνες). Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να […]
Γαστρονομία – Φασολάδα
Υλικά 500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια 3 ώριμες τομάτες περασμένες στον πολυκόπτη (multi) 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο 1 φλιτζάνι. τσαγιού ελαιόλαδο 1 κ.σ. γεμάτη τοματοπελτέ 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, που να […]
Γαστρονομία – Λαχανόπιτα
Υλικά Για το φύλλο 500 γραμμάρια αλεύρι 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση 1½ κιλό φρέσκα χόρτα της αρεσκείας μας 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 3 αυγά 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Ετοιμάζουμε τη […]
Γαστρονομία – Κουνέλι στιφάδο
Υλικά 1 κουνέλι 1½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρι) 1 σκελίδα σκόρδο 1 ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι ⅓ κούπας ελαιόλαδο 1 συσκευασία κονκασέ τομάτα ή 2 φρέσκιες τομάτες 4 κουταλιές της σούπας πελτέ (αν έχουμε χειροποίητο ακόμα καλύτερα) 1 κούπα ξίδι για το μαρινάρισμα του κουνελιού 2 ποτήρια κρασί κόκκινο ξηρό 4 φύλλα δάφνη 2 ξυλαράκια κανέλα […]
Γαστρονομία – Κοντοσούβλι
Υλικά 3000 γραμμάρια. κρέας χοιρινό ή προβατίνα 3-4 κρεμμύδια ξερά Ρίγανη Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Αλάτι Εκτέλεση Αγοράζουμε το κρέας της επιλογής μας, χοιρινό ή προβατίνα, από σπάλα, μπούτι ή καπάκι. Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει κρέας για κοντοσούβλι, σε μέτρια κομμάτια 5×5 περίπου. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε […]
Γαστρονομία – Κολοκυθόπιτα γλυκιά
Για τη ζύμη: 1 ποτήρι νερό Μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι Μισό κουταλάκι αλάτι Μισό κουταλάκι ζάχαρη Αλεύρι, όσο σηκώσει για σφιχτή ζύμη Λάδι, αρκετό για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων Για τη γέμιση: 2 κιλά κολοκύθι 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι 1 φλιτζάνι του τσαγιού μυζήθρα ξερή 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη […]
Γαστρονομία – Κοκορέτσι
Υλικά 1 συκωταριά μεγάλη χωρίς τη σπλήνα και τα νεφρά 2 πλεξούδες έντερα και τα γλυκάδια από το αρνί Αλάτι, πιπέρι Ρίγανη 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά) Τη σκέπη του αρνιού Εκτέλεση Πλένουμε τη συκωταριά. Την κόβουμε κομματάκια, ούτε μεγάλα ούτε πολύ μικρά. Υπολογίζουμε τη διάμετρο της σούβλας. Γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε πολύ […]
Γαστρονομία – Ζυμαρόπιτα – Προζυμόπιτα
Υλικά 2 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει Μισό λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες 250 γραμμάρια γιαούρτι 3 αυγά 3 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη 4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο Λίγο ελαιόλαδο Εκτέλεση Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Τελευταία ρίχνουμε τη φέτα. Το μείγμα […]
Γαστρονομία – Γαλατόπιτα
Υλικά 2½ λίτρα γάλα 3 φλιτζάνια ζάχαρη 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 6 βανίλιες 7 αυγά 1 κ.γ. μαστίχα Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού 2 κουταλιές σούπας βούτυρο 1 πρέζα αλάτι Φύλλα για πίτα Λίγη κανέλα Εκτέλεση Από τα τρία φλιτζάνια ζάχαρη κρατάμε το μισό μαζί με την κανέλα για […]
Γαστρονομία -Αρνάκι φρικασέ
Υλικά 1½ κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο 4 μεγάλα μαρούλια 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ¾ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ¼ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 1 κ.σ. αλεύρι Αλάτι, πιπέρι Για το αυγολέμονο: 3 αυγά Χυμό από 2 λεμόνια [*] Ζωμό από το φαγητό 1 κ.γ. κορν φλάουερ (προαιρετικά) Εκτέλεση […]
Γαστρονομία -Αρνάκι με πατάτες στον φούρνο
Υλικά 1½ κιλό κατσικάκι χεράκι (μπροστινό πόδι) και παϊδάκια, κομμένο σε μερίδες 12 πατάτες 2 κ.σ. μουστάρδα 1 κ.γ. ρίγανη 1 κ.γ. λεμονοθύμαρο (προαιρετικά) 2 λεμόνια (ο χυμός τους) 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε, τις βάζουμε σε ταψί και τις […]